Yüksek Lisans Tezi Görüntüleme

Öğrenci: Nihal KUTLU
Danışman: Prof. Dr. Asım KADIOĞLU
Anabilim Dalı: Biyoloji
Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
Tez Adı: Ctenanthe setosa’da YAPRAK KIVRILMASI ÜZERİNE BRASSİNOSTEROİDLERİN ETKİSİNİN BİYOKİMYASAL SEVİYEDE ARAŞTIRILMASI
Tezin Türü: Yüksek Lisans
Kabul Tarihi: 2/9/2005
Sayfa Sayısı: 46
Tez No: t1641
Özet:

      

      

Yapılan analizler sonucunda dıştan uygulanan brassinosteroidlerin, yaprak kıvrılmasını önemli derecede geciktirdiği bulundu. Ayrıca bu hormonun, 0,01 ve 0,05 ppm konsantrasyonlarının, yaprak kıvrılmalarını aynı oranda geciktirdiği tespit edildi.

      

Yapılan biyokimyasal testler sonucunda 0,01 ppm EBL’nin kontrole (kuraklık) göre prolin miktarını artırdığı; 0,05 ppm EBL’nin ise prolin miktarını kontrole (kuraklık) göre değiştirmediği bulundu. Ayrıca brassinolidlerin (0,01 ve 0,05 ppm), indirgen şeker, toplam çözünebilir şeker, toplam azot ve toplam protein miktarını kontrole (kuraklık) oranla artırdığı belirlendi. İndirgen şeker miktarını 0,05 ppm EBL’nin 0,01 ppm EBL konsantrasyonuna göre daha çok artırdığı tespit edildi. Buna rağmen 0,01 ve 0,05 ppm EBL konsantrasyonlarının, toplam çözünebilir şeker, toplam azot ve toplam protein miktarlarını artırma dereceleri arasındaki farkın istatistiki olarak önemli olmadığı bulundu.

      

Bu sonuçlara göre brassinosteroidlerin, yaprak kıvrılmasını azaltması, prolin, indirgen şeker, toplam çözünebilir şeker, toplam azot ve toplam protein miktarlarındaki artış ile açıklanabilir.

      

Anahtar Kelimeler : Ctenanthe setosa, Brassinosteroid, Prolin, İndirgen Şeker, Toplam Çözünebilir Şeker, Toplam Azot, Toplam Protein, Yaprak Kıvrılması, Kuraklık Stresi