Yüksek Lisans Tezi Görüntüleme

Öğrenci: Zehra Duygu BAK
Danışman: Prof. Dr. Faik Ahmet AYAZ
Anabilim Dalı: Biyoloji
Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
Tez Adı: Tuz Stresine Maruz Bırakılan İki Kabak Çeşidinde (Cucurbita Pepo L.) Salisilik Asit Uygulamasıyla Gelişen Fizyolojik ve Biyokimyasal Değişimler
Tezin Türü: Yüksek Lisans
Kabul Tarihi: 13/7/2009
Sayfa Sayısı: 77
Tez No: t2065
Özet:

      

Bu tez kapsamında yapılan çalışmaların sonunda tuz stresine maruz bırakılan C. pepo L. bitkisinin kök uzunluğunda, yaş yaprak ağırlığında ve hoagland kullanımında kontrol bitkisine göre bir azalma olduğu görülmüştür. Salisilik asit uygulaması tüm tuz konsantrasyonlarında bitki yapraklarının sararmasına neden olmuştur. Kök uzunluğu ve yaş yaprak ağırlığında salisilik asit uygulamasının sadece 100 mM tuz konsantrasyonunda etkili olduğu tespit edilmiştir. Salisilik asidin Hoagland kullanımını da sınırladığı görülmüştür. Toplam klorofil miktarlarının ve klorofil a/b oranlarının bazı tuz konsantrasyonlarında arttığı tespit edilmiştir. Toplam klorofillerin artış gösterdiği konsantrasyonlarda salisilik asit uygulamasıyla bu miktarları azalttığı, diğer konsantrasyonlarda da arttırdığı görülmüştür.

      

Elde edilen tüm sonuçlar, SA’nın bitkinin tolerans göstermediği tuz konsantrasyonlarında etkili olduğunu ve bitkideki tolerans mekanizmasını olumsuz etkilediğini ortaya koymuştur.