Doktora Tezi Görüntüleme

Öğrenci: Emrah Peşman
Danışman: Prof.Dr.Hüseyin Kırcı
Anabilim Dalı: Lif ve Kağıt Teknolojisi
Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
Tez Adı: Gazete ve Dergi Kağıtlarının Geri Dönüşümünde Mürekkep Uzaklaştırma Etkinliği ve Ağartma Karakteristiklerinin Belirlenmesi
Tezin Türü: Doktora
Kabul Tarihi: 27/12/2010
Sayfa Sayısı: 200
Tez No: Dt814
Özet:

      

Çalışma üç kısımda incelenmiş olup ilk kısımda kalsiyum konsantrasyonu, yağ asidi sabunu ile sodyum dodesil sülfat gibi toplayıcı özellikteki yüzey aktif maddelerin, yüzdürme işlemi sonrası verim, mürekkep uzaklaştırma etkinliği ve hamurun renk değerleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. En az verim kaybı ile en etkili mürekkep uzaklaştırma derecesi, 0,001 mol/l kalsiyum klorür ve %1 yağ asidi sabunu kullanılarak elde edilmiştir.

      

Çalışmanın son bölümünde mürekkebi uzaklaştırılan hamurların ağartılması üzerine çalışılmış ve ağartıcı olarak oksidatif özellikteki hidrojen peroksit, sodyum perkarbonat ile indirgen özellikteki sodyum ditiyonit, sodyum borhidrür ve formamidin süfinik asit kullanılmıştır. Oksidatif ağartıcılarda en yüksek ISO parlaklık değerine sodyum perkarbonat ile ulaşılırken, indirgeyici ağartıcılar ile en yüksek sonuçları formamidin sülfünik asit vermiştir. Bununla birlikte sodyum borhidrürün renk kırma özelliği açısından çok daha etkili olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca sodyum perkarbonat ile sodyum borhidrür ve formamidin sülfinik asit kademelerinin ard arda kullanılması sonucu ISO parlaklık değeri %62,34’e kadar artırılmıştır. Çalışma kapsamında ışık muamelesi sonucu kağıt hamurlarının renk değerlerini koruyamadığı bununla birlikte sodyum borhidrürün kuallanıldığı kademelerin, çok az da olsa daha dirençli olduğu tespit edilmiştir.

      

Anahtar Kelimeler: Atık Kağıt Geri Dönüşümü, Yüzdürme İşlemi ile Mürekkep Uzaklaştırma, Ağartma, Renk Kararlılığı