Doktora Tezi Görüntüleme

Öğrenci: Ahmet KAYA
Danışman: Prof. Dr. Orhan AYDIN
Anabilim Dalı: Makina Mühendisliği
Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
Tez Adı: KURUTMADA ISI VE KÜTLE TRANSFERİNİN TEORİK VE DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ
Tezin Türü: Doktora
Kabul Tarihi: 28/3/2008
Sayfa Sayısı: 168
Tez No: Dt632
Özet:

      

Teorik çalışma kapsamında; dikdörtgen, silindir ve küre şekilli gıda ürünlerin kurumasını karakterize eden ısı ve kütle transferi denklemleri teorik olarak çözülmüştür. Öncelikle, dikdörtgen ve akışa dik konumda tutulan silindir şekilli ürün etrafındaki hız ve sıcaklık dağılımları Fluent paket programı kullanılarak belirlenmiştir. Sıcaklık dağılımının elde edilmesiyle, ürün yüzeyi boyunca yerel ısı ve kütle taşınım katsayılarının değişimleri tespit edilmiştir. Yerel ısı ve kütle taşınım katsayılarının, kurutma havasının çarptığı ön yüzeyde daha yüksek, arka yüzeyde ise daha düşük olduğu görülmüştür.

      

Deneysel çalışma kapsamında ise, test bölgesi yatay ve düşey olmak üzere iki farklı konvektif kurutucuda, kurutma havası hızı, sıcaklığı ve bağıl neminin kivi ve taflanın kuruma davranışı üzerine etkisi incelenmiştir. Artan kurutma havası hızı ve sıcaklığıyla ve azalan bağıl nem ile kurutma süresinin azaldığı görülmüştür. Ayrıca, kurutma havası sıcaklık ve bağıl neminin kivinin C vitaminine etkisi araştırılmıştır. Sabit bağıl nemde, artan sıcaklıkla ve sabit sıcaklıkta azalan bağıl nemle ürün C vitamini değerinin azaldığı tespit edilmiştir. Nihai olarak, test bölgesi yatay konumda tutulan kurutucuda farklı kurutma havası koşullarında kurutulan kivi için termoekonomik analiz yapılmıştır. 50oC sıcaklık ve %25 bağıl nemdeki kurutma havasının en ekonomik kurutmayı sağladığı tespit edilmiştir.

      

Anahtar Kelimeler: Konvektif Kurutma, Isı ve Kütle Transferi, Fluent, C vitamini, Kivi, Karayemiş.