Yüksek Lisans Tezi Görüntüleme

Öğrenci: Erdoğan TİMURKAYNAK
Danışman: Prof. Dr. Mehmet Emin ARICI
Anabilim Dalı: Makine Mühendisliği
Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
Tez Adı: Fındık Kavurma İşleminde Isı ve Kütle Transferinin İncelenmesi
Tezin Türü: Yüksek Lisans
Kabul Tarihi: 21/6/2011
Sayfa Sayısı: 61
Tez No: t2380
Özet:

      

Bu çalışmada, kavrulmuş fındığa uygulan soğutma işleminde sıcaklık, bağıl nem, soğutma havası debisi ve soğutma süresi gibi parametrelerin ürün nem içeriği üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu nedenle, değişik parametrelerin etkisi altında fındık kavurma süreci ile ilgili bir deneysel çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu gerekçe ile bir deney düzeneği tasarlanıp üretilmiştir. Düzenek standart bir ticari fırın koşullarını sağlamakta ve bir pilot ünite görevi görmektedir. Pilot ünite standart ticari fırına ilave olarak başka özelliklere de sahiptir. Soğutma havasının sıcaklık ve bağıl nemini kontrol için bir soğutma ünitesi içermektedir. Pilot ünite aynı zamanda havayı kabine değişik doğrultulardan alma kabiliyetine de sahiptir. Kavurma periyodunda hava önce ısıtılmakta ve daha sonra kavurma kabinine ulaşmaktadır. Kavurma periyodundan sonra soğutma periyodu başlamakta ve ürün her iki süreçte de kabinde kalmaktadır.

      

Ürün nem içeriğindeki değişim oranı, belli bir miktardaki ürünün kavurma öncesi ve soğutma sonrası kütlelerinin ölçülmesi yolu ile belirlendi. Boyutsuz ürün nem içeriği değişimi her bir deney için elde edildi ve sonuçlar grafiklerle gösterildi. Sonuçlar, kontrollü soğutma havasının kavrulmuş fındığın nem içeriği üzerinde kayda değer etkisinin olduğunu göstermektedir. Soğutma havası bağıl neminin azaltılmasının kavrulmuş ürün nem içeriğinde azalmaya neden olduğu sonucuna varıldı. Bağıl nemdeki bu etkinin derecesi aynı zamanda kavurma debisine, soğutma debisine ve soğutma süresine de bağlı olmaktadır.

      

Anahtar kelimler: Fındık kavurma, nem içeriği, soğutma süreci