Yüksek Lisans Tezi Görüntüleme

Öğrenci: Ali ASASOĞLU
Danışman: Doç. Dr. Şengül ÖYMEN GÜR
Anabilim Dalı: Mimarlık
Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
Tez Adı: ÇAĞDAŞ TÜRK MİMARLIĞI KİMLİK ARAYIŞI SÜRECİNDE EKLEKTİK EĞİLİMLER
Tezin Türü: Yüksek Lisans
Kabul Tarihi: 1/1/1988
Sayfa Sayısı: 101
Tez No: T167
Özet:

      

Giriş bölümünde, kimlik arayışı çabasının evrensel mimarlık boyutundaki önemine, genel mimarlık geçmişinden özetle örnekler alınarak, değinilmektedir. Türk mimarlığının da artan ilişkiler sonucu bu gelişmelerden uzak kalamayacağı vurgulanmakta, ayrıca ülkemizde oluşan toplumsal ortam ve fiziksel çevrenin de bu tür bir gelişmeyi davet eder nitelikte olduğundan sözedilmektedir. Daha sonra çalışmada izlenen yol belirtilerek bölüm sonlanmaktadır.

      

.Süregiden Uluslararası Stil

       .Aynen taklit

-Doğrudan Revivalizm

      -Neovernakular

.Eklektisizm

      

-Uluslararası Eklektisizm

      

-Populist Eklektisizm

      -Metafor ve Metafizik Benzetmeler

.Geç Modern

      

İkinci bölümde, yakın dönem Türk mimarlığının geçirdiği, Ulusal dönemler olarak da adlandırılabilinen, eklektik dönemler, oluşum koşulları ve biçimsel özellikleriyle birlikte irdelenmekte, özellikleri örneklerle belirtilmektedir.Yine bu bölümde Türk mimarlığının geçirdiği eklektik-Ulusal-dönemlerin toplumsal olaylarla ilişkisi ortaya konmaktadır.

      

Sonuç olarak, Eklektik eğilimlerin toplumsal siyasi, ekonomik çalkantıların yoğun olduğu tarihlerde ortaya çıktığı, Türk mimarlığında gerçekten bir kimlik bunalımı yaşandığı ve bunun uygulamalara yansıyarak çıkış yolları arandığı belirtilmektedir.Dağınık ve kuralsız bir biçimde üretilen uygulamalar çalışma süreci içerisinde sınıflanarak özgün Türk mimarlığı oluşma süreci için anahtar seçenekler şeklinde ortaya konmakta, bundan sonraki araştırmacılar ve mimarlar tarafından görsel kullanıcı olan halk’la birlikte somut bir alan çalışmasıyla sorgulanarak değerlendirilmesi önerilmektedir.