Yüksek Lisans Tezi Görüntüleme

Öğrenci: İrfan YILDIZHAN
Danışman: Doç. Dr. Kutsal ÖZTÜRK
Anabilim Dalı: Mimarlık
Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
Tez Adı: KONUT SORUNUNA ÇÖZÜM YOLU OLARAK ÖNERİLEN DÜŞÜK METREKARELİ KONUTLAR ÜZERİNE BİR İNCELEME
Tezin Türü: Yüksek Lisans
Kabul Tarihi: 1/1/1988
Sayfa Sayısı: 101
Tez No: T168
Özet:

      

1.Bölüm

      

İlk çağlardan beri sürekli evrim içinde olan konut yapıları çeşitli toplumlarda birbirinden farklı biçimde yorumlanmıştır. Farklı kültüre, geleneğe, kısaca farklı yaşam biçimlerine sahip toplulukların, yaşamlarını sürdürecekleri konutları biçimlendirmeleri de farklı olmuştur. Yaşam biçimini ve konut biçimlenmesini etkileyen faktörler üzerinde çeşitli kuramlar ortaya atılmıştır.Bu kuramlara bağlı etkenler genel ve öz olarak şunlardır:

      

Ekonomik etkenler

      Teknolojik etkenler

Sosyal-kültürel etkenler

      

Konut içinde geçen eylemler için yapılan çeşitli araştırmalar özetlenmiş, araştırmamızda kullanacağımız Türk toplumu için geçerli eylem gurupları aşagıdaki biçimde saptanmıştır.

      Dinlenme,

Yemek, içmek,

      

Bakım ve yetiştirme,

      

Temizlik ve onarım,

      

Eğlence ve hobiler,

      

2.Bölüm

      

Kullanıcı ile mimar/usta arasında direk ilşikiler sonucunda, niteliklerini kazanan konut üretimine gerçekleştiriciler olarak gruplayabileceğimiz aracılarda etkili olmaya başlamışlardır. Ekonomi ve sosyal yaşamdaki gelişmelere paralel olarak mimar, kullanıcı arasındaki direk ilişki kopmaya başlıyor ve mimar hiç tanımadığı kullanıcılara konut yapmak zorunda kalıyor. Bunun sonucunda, toplu konutlarda ortaya çıkan kullanıcı sorunlarını şöyle sayabiliriz.

      

Planların yaşama biçimine uygun olmaması.

      

Aile büyüklüğündeki değişmelerin karşılanamaması.

      

Konutlarda kimlik kaybı.

      

Yaşlıların konutta düşünülmemesi.

      

Komşuluk ilşkilerindeki olumsuz gelişmeler.

      

Yukarıda sayılan sorunların varlığı yapılan araştırmada düşük metrekareli toplu konut yerleşmesinde örneklenmiştir. Yapılan araştırmada saptanan sonuçları şöyle sıralayabiliriz.

      

Barınma yoğunluğu kişi başına düşen kullanım alanı olarak 9.5m2/kişi, oda başına düşen oran ortalaması 1,87 kişi/oda olarak saptanmıştır.

      

Portnay’ın ön plan arka plan eylem gruplanmasına dayanılarak yapılan incelemede önplan eylemlerin önemli bir kısmının arka plan mekanlarda, arka plan eylemlerin önemli bir kısmının ön plan mekanlarda geçtiği görüldü. Özellikle yaşama mekanında birbiriyle çelişen eylemler süperpoze olabilirken, küçük yatak odasının kullanılır olmadığı görüldü.Kısacası, konutun türk yaşama biçimine uymadığı bu nedenle sorunların arttığı görüldü.