Yüksek Lisans Tezi Görüntüleme

Öğrenci: Recep DÜZENLİ
Danışman: Doç. Dr. Saliha AYDEMİR
Anabilim Dalı: Mimarlık
Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
Tez Adı: TOPLU KONUTLARDA KULLANICI-KONUT KULLANICI-ÇEVRE İLİŞKİLERİ VE SORUNLARI
Tezin Türü: Yüksek Lisans
Kabul Tarihi: 1/6/1988
Sayfa Sayısı: 72
Tez No: T201
Özet:

      

İzlenen politikalar ve çıkarılan yasa ve yönetmenlikler daha çok konut sorununun nicel yönleriyle ilgilenmektedir. Konut insanların barınma gereksinimini sağlıklı ve güvenli olarak karşılayan bir ortam olarak tanımlandığına göre, konut sorununa nitel açıdan da yaklaşılması gereklidir. 1970’lerden bu yana toplu üretimin yaygınlaşması konut çevresinin istekler doğrultusunda daha kolay biçimlenmesine olanak sağlamaktadır. Bu çalışmada, farklı özellikleri olan, bir toplu konutta biraraya gelen ailelerin konutları ve yakın çevreleri ile ilişkileri araştırılmış; öneriler geliştirilmiştir.

      

Önce ülkemizde Cumhuriyet’le birlikte başlayan konut sorunu ve bunun çözümü için oluşturulan konut politikaları, yasal, örgütsel ve finasman düzenlemeleri kısaca anlatılmaktadır. Sonra da ülkemizde belirlenen konut sunum biçimleri (Bireysel konut üretimi, yapı kooperatifleri konut üretimi, Yap-satçı üretim, Toplu-konut şirketleri üretimi, Yapı kooperatifleri-yerel yönetim konut üretimi ) özellikle, kullanıcı ve çevre ilişkileri açısından irdelenmektedir. Bireysel ve yap-satçı üretim türleri dışında çok üyeli kooperatiflerin ve diğer sunum biçimlerin katılıma olanak sağlaması, sosyal donatıların alanında teminini kolaylaştırması, alan kullanımının esnek olması vb. açılardan kullanıcıların isteklerine daha kolay yanıt vereceği görülmüştür.Ayrıca, bu tür sunum biçimleri küçük bireysel birikimleri değerlendirdiği ve toplu üretim nedeniyle üretimde verimliliği arttırabileceği, konutu daha ucuza mal edebileceği için düşük gelirli toplum kesiminin konut sorununun (nicel ve nitel olarak) çözümüne uygun sunum biçimleri olduğu bulunmuştur.

      

Kullanıcıların konutu ve çevresi ile ilişkilerinin ana bileşenlerinin neler olabileceği, varsa bu bileşenlere ilişkin standartlar ve araştırma bulgularının neler olduğu araştırılmış, iki ana başlık altında ele alınmıştır.Bu başlıklar kullanıcı-konut ve kullanıcı-çevre ilişkileridir.

      

Kullanıcı-çevre ilişkisi:Üç ana başlık altında irdelenmiştir.

      

-Kullanıcı-fiziksel çevresi:Bu ilişkide çocuk oyun alanları, otopark, kooperatif ortak alanları temizlik bakım konularının kullanıcılar açısından önemi irdelenmiştir.

      

3.Bölümde:

      

Anketin sonuçları korelasyon tekniği ile değerlendirilmiş, değerlendirmeye giren 42 değişkenden 37’si arasında güvenirlik sınırları içinde ilişki saptanmıştır.Örnek kooperatiflerde ortalama hane-halkı büyüklüğü (4.65 kişi/konut) ülke kentsel ortalamasından (4.5 kişi/konut) büyük bulunmuştur.Konutlardaki barınma yoğunluğunun (1.16 kişi/oda) ise ortalamanın (1.4 kişi/oda )altında görülmüştür.

      

Sonuç olarak Toplu konut alanlarına farklı çevrelerden gelen ailelerin özelliklerinin tasarımda gözönüne alaımasının, konut sorununa nicel olarak çözüm sağlansa nile nitelik yönünden yeni sorunlar doğurduğu görülmüştür.Sonuçta,kullanıcı-konut, kullanıcı-çevre ilişkilerini iyleştirici önerier geliştirilmiştir. Bunlar kısaca şöyle özetlenebilir:

      

-Tasarımın esnek tutularak, tasarım-üretim değişik aşamalarda kullanıcı katılımına olanak sağlamak, istekleri doğrultusunda tasarımın bütünlüğünü bozmayacak değişiklişler yapabilmek.

      

-Üretimde işçiliği denetlemek, işçilikten kaynaklanan yapı kalitesini arttırmak.