Yüksek Lisans Tezi Görüntüleme

Öğrenci: Esra TÜRKEL
Danışman: Doç. Dr. Saliha AYDEMİR
Anabilim Dalı: Mimarlık
Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
Tez Adı: KENTLERDE GECE-GÜNDÜZ NÜFUS FARKININ PLANLAMAYA ETKİSİ VE GÜNDÜZ NÜFUSUNU KESTİRMEDE GRAVITY MODELİNİN KULLANILABİLİRLİĞİ
Tezin Türü: Yüksek Lisans
Kabul Tarihi: 1/12/1992
Sayfa Sayısı: 70
Tez No: T380
Özet:

      

Yerleşmelerin nüfusu, sayım sonucu elde edilen rakam kabul edilerek yapılan planlamalar ve sunulan hizmetler bir süre sonra yetersiz kalmaktadır. Yerleşmenin nüfusu, erişilebilirlik, çevre ile etkileşim, sahip olduğu hizmetler ve sektörler gözönüne alınınca farklı bir boyuta ulaşmaktadır. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yerleşmelerin gündüz nüfusu, yerleşme sayım nüfusunun %30’u kadardır. Bu nüfus farklılığı hem yerleşme halkına, hem de yerel yönetimlere problemler yaratmaktadır.

      

İkinci bölümde, araştırmamıza konu olan Samsun, Çarşamba, Ayvacık ve Salıpazarı’nda gündüz nüfusunu saptamak amacıyla yapılan alan çalışmasının yöntemi irdelenmekte, kısaca ikili-üçlü tabloların analiz yöntemi olan Chi-Kare’ye ve yerleşmelerin etkileşiminin irdelenmesi içinse “Gravity Modeli” ne değinilmiştir.

      

Dördüncü bölümde araştırmamızın genel içeriğini oluşturan ve Mayıs 1991’de, Samsun, Çarşamba, Ayvacık ve Salıpazarı’nda uygulanan anket çalışmasının sonuçlarına değinilmiş olup, bu sonuçlardan yerleşmeler hakkında bir takım kararlar alınmıştır.