Yüksek Lisans Tezi Görüntüleme

Öğrenci: Recep ÖNAL
Danışman: Doç. Dr. Şengül ÖYMEN GÜR
Anabilim Dalı: Mimarlık
Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
Tez Adı: GECEKONDULU KESİMDE ANOMİ-YABANCILAŞMA VE TOPLU SANAT
Tezin Türü: Yüksek Lisans
Kabul Tarihi: 1/5/1984
Sayfa Sayısı: 135
Tez No: T56
Özet:

      

Bilindiği gibi anomi, toplumsal değer ve normların yozlaşması, zayıflaması, etki ve önemini büyük ölçüde yitirmesi halidir. Toplumsal bilincin çözülmeye başladığı, toplumun neredeyse bireylerin salt sayısal toplamı biçimine dönüştüğü bir ortam yaratmaktadır.

      

O halde, anomi ve yabancılaşmanın üstesinden gelebilmek aranan çözüm yolu, öncelikle toplumu oluşturan bireyler arasındaki ilişkiyi daha canlı daha etkin kılarak, toplumu bir yığın toplumu olmaktan kurtarmak, emek ve ürünü arasında olması gereken sağlıklı ve doğal ilişkiyi sağlamak amacından kaynaklanmalıdır. Önerilen çözüm yolunun gerçekçi ve tutarlı olması, her şeyden önce, onu pratiğe aktaracak olan toplum kesiminin özgün niteliklerine bağlıdır. Toplumların hızla değiştikleri bir çağda, söz konusu toplumsal niteliklerin nasıl değiştiğini anlamak, kavramak ve bu niteliklerden kaynaklanan sağlam bir temel oluşturmak gerekmektedir.

      

İkinci bölümde, toplumsal yapıdaki değişikliğe bağlı olarak gecekondulu kesimin oluşması; göç, kentleşme ve gecekondu kavramları üzerinde durulmakta anomi ve yabancılaşmayı doğrudan doğuran gelişmeler incelenmektedir.

      

Dördüncü bölümde, Batılı toplumlarla sürdürülen kültürel ve ekonomik ilişkiler doğrultusunda oluşan kültür ikiliğine bağlı olarak, anomi ve yabancılaşmanın az gelişmiş ülkelerdeki durumu incelenmektedir. Göç ve kentleşme olgularının yabancılaşma sürecindeki işlevi üzerinde durulmakta, toplumsal düzeydeki yabancılaşma olgusunun fiziksel mekana yansıması gecekondulu kesim üzerinde incelenmektedir. Fiziksel mekandaki yabancılaşma olgusunun yöre mimarlığının gelişme süreci üzerindeki etkisinin kısa bir değerlendirmesi yapılmaktadır.

      

Altıncı bölüm, gecekondulu kesimde anomi ve yabancılaşmanın aşılmasına yönelik etkinlikleri içeren önerilere ayrılmıştır.