Doktora Tezi Görüntüleme

Öğrenci: Onur Tolga OKAN
Danışman: Prof. Dr. İlhan DENİZ
Anabilim Dalı: Orman Endüstri Müh.
Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
Tez Adı: DOĞU KARADENİZ BÖLGESİNDE YETİŞEN DOĞAL VE KÜLTÜR MAVİYEMİŞ MEYVE VE YAPRAKLARININ FENOLİK BİLEŞİK, ŞEKER, ANTİOKSİDAN TAYİNİ VE MAVİYEMİŞ MEYVE SUYUNUN BESİNSEL DEĞERİ
Tezin Türü: Doktora
Kabul Tarihi: 1/4/2016
Sayfa Sayısı: 157
Tez No: Dt1134
Özet:

      

Yapılan çalışmada tüm yaprak örneklerine toplam polifenol (TPC) ve toplam flavonoid miktarları (TFC), tüm meyve örneklerine ise bu iki analize ek olarak toplam antosiyanin (TAC) ve toplam proantosiyanin miktarları (PAC) analizi yapılmıştır. Bu analizlerin sonucunda hem yaprak hem de meyve örneklerinde genel olarak en yüksek miktarlara doğal türler içerisinde bulunan V. arctostaphylos ve V. myrtillus türlerinde tespit edilmiştir. Antioksidan aktivitenin ölçümünde meyvelerde üç farklı (DPPH, FRAP ve β-Karoten), yapraklar da ise iki farklı (DPPH ve FRAP) test metodu kullanılmıştır. Hem meyvelerde, hem de yapraklarda en yüksek antioksidan kapasite yine doğal türlerde tespit edilmiştir. Meyvelere HPLC-RID yardımıyıla yapılan şeker analizleri ile hem meyve hemde yapraklarda HPLC-DAD yardımıyla fenolik bileşen analizleri yapılmıştır. Tüm meyvelerde früktoz ve glukoz tespit edilmiştir. Ayrıca tüm meyve ve yapraklarda en baskın bileşen klorojenik asit olarak bulunmuştur.