Yüksek Lisans Tezi Görüntüleme

Öğrenci: Cenk DEMİRKIR
Danışman: Prof.Dr. Güsel ÇOLAKOĞLU
Anabilim Dalı: Orman Endüstri Müh.
Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
Tez Adı: KONTRPLAK ÜRETİMİ SIRASINDA OLUŞAN ODUNSU ATIK VE ARTIK MATERYALLERİN YONGALEVHA ÜRETİMİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ
Tezin Türü: Yüksek Lisans
Kabul Tarihi: 18/8/2006
Sayfa Sayısı: 97
Tez No: 1748
Özet:

      

Bu amaçla, laboratuar koşullarında her atık grubu için 2 şer adet yongalevha üretilmiştir. Yongalevha üretiminden önce, kontrplak parçalarının ihtiva ettikleri tutkalı çözebilmek için hidro termik işleme tabi tutulmuştur. Deneme levhalarının formaldehit emisyonları perferatör metodu ve WKI şişe metodu ile fotometrik olarak belirlenmiştir. Eğilme direnci ve eğilmede elastikiyet modülü deneyleri EN 310, yüzeye dik çekme direnci deneyi EN 319, kalınlık artışı oranı EN 317, rutubet EN 322 ve özgül ağırlık EN 323/1’ de belirtilen esaslara uygun olarak yapılmıştır.

      

Kontrplak kırıntıları ihtiva eden grupların (C, D, E grubu) kalınlık artımı değerleri, diğer gruplardan (kontrol, A, B grubu) daha düşük bulunmuştur. Eğilme dirençleri arasında büyük bir fark belirlenememiş fakat hidrotermik işlem görmüş C grubunun eğilme direnci diğer gruplardan yaklaşık %20 daha yüksek çıkmıştır. Yüzeye dik çekme direnci değerleri kontrol ve B grubunda en düşük, D grubunda ise en yüksek belirlenmiştir. Formaldehit emisyonu değerlerine bakıldığında en yüksek emisyon değeri soyma çekirdeklerinden üretilen B grubunda, en düşük değerler ise kontrplak kırıntılarından üretilen C ve D gruplarında görülmüştür.

      

Anahtar Kelimeler: Kontrplak Endüstrisi Atıkları, Geri Dönüşüm, Yongalevha, Mekanik ve Fiziksel Özellikler, Formaldehit Emisyonu.