Yüksek Lisans Tezi Görüntüleme

Öğrenci: M. Hakkı ALMA
Danışman: Doç. Dr. Harzemşah HAFIZOĞLU
Anabilim Dalı: Orman Endüstri Müh.
Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
Tez Adı: ÇEŞİTLİ AĞAÇ TÜRLERİNDE SU ALIMININ VE ÇALIŞMANIN AZALTILMASI
Tezin Türü: Yüksek Lisans
Kabul Tarihi: 27/8/1991
Sayfa Sayısı: 105
Tez No: T324
Özet:

      

Muamelelerde üç iğne yapraklı ağaç (Sarıçam ( Pinus silvertris L.), Doğu ladini (Picea orientalis L.), Doğu Karadeniz göknarı ( Abies nordmanniana)) ve üç yapraklı ağaç türünden ( Doğu kayını ( Fagus orientalis L.), Kara kavak ( Populus nigra L.) ve Adi kızılağaç( Alnus glutinosa Mill. Gaerth)) 2,5x2,5x1,5 cm boyutlarında hazırlanan örnekler kullanılmıştır. Denemelerin birinci bölümünde, hazırlanan numuneler vakum yoluyla aşağıda gösterilen iki tip monomer karışımıyla muamele edilmiştir:

      

II. %70 Stiren monomeri (St), %29 metilmetakrilat monomeri (MMA), %1 2,2’- azabisizobutironitril (AIBN).

      

İkinci olarak, boyut stabilizasyonu sağlayan %30’luk polietilenglikol (PEG-1000) karbovaks çözeltisi kullanılmıştır. Uygulama üç zaman varyasyonlu (2,7,12 gün) batırma ve kademeli basınç yöntemleriyle gerçekleştirilmiştir.

      

Ayrıca, polistiren ve stiren-metilmetakrilat kopolimerleri ile muamele edilen deney örnekleri üzerinde yapılan elektron mikroskobu ( SEM) incelenmesinde polimerlerin hücre çeperleri hariç diğer ksilem dokularına (trahe, traheit lifi ve öz ışınları) dağıldığı gözlenmiştir. Yapılan spektral analizlere göre kullanılan polimerlerin ağaç malzeme ile herhangi kimyasal bir bağ oluşturamadığı anlaşılmıştır.

      

Anahtar kelimeler : Asetillendirme, Boyut Stabilizasyonu, Dikarboksilik Asit Anhidritler, Kimyasal Modifikasyon, Yongalevha