Yüksek Lisans Tezi Görüntüleme

Öğrenci: Elif SARIKOÇ
Danışman: Doç. Dr. Öner DEMİREL
Anabilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı
Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
Tez Adı: PEYZAJ ALANLARINDA KULLANILAN SULAMA YÖNTEMLERİ VE BİTKİ SU TÜKETİM MODELLERİNİN TÜRKİYE’NİN ÜÇ FARKLI İKLİM BÖLGESİNDE UYGULANMASI
Tezin Türü: Yüksek Lisans
Kabul Tarihi: 16/7/2007
Sayfa Sayısı: 97
Tez No: 1808
Özet:

      

Park ve bahçelerde bitkilerin normal gelişim için gereksinim duyulan ve büyüme mevsimi boyunca toprakta bulunması gereken suyun temin kaynaklardan ilki doğal yağışlardır. Ancak kurak ve yarı kurak iklim bölgelerinde bitki büyüme mevsimi boyunca düşen yağışlar hem miktar, hem de dağılım bakımından yetersiz kalmakta, dolayısıyla normal bitki su gereksinimi bu yoldan karşılanamamaktadır. Bu durumda sulama suyuna gereksinim duyulmaktadır. Bu nedenle sulama; peyzajda bitkilerin gelişimi ve bakımı açısından son derece önem taşımaktadır. O halde, bitki su gereksiniminin doğal yağışlarla karşılanamadığı yer ve durumlarda sulama söz konusu olmaktadır. Sulama ve sulama yöntemlerinin amacı, bitkinin terleme ve toprağın buharlaşma yoluyla kaybettiği suyun karşılanmasıdır.

      

Araştırmada bitki su tüketim modellerinden iklim elemanlarına dayalı bir yöntem olan Penmann-Monteith yöntemi kullanılarak, ülkemizin 3 farklı iklim bölgesindeki (Antalya, Ankara ve Trabzon) park alanlarında çim bitkisinin su tüketimi, sulama suyu ihtiyacı, sulama aralığı ve sulama süresi bulunmuştur.

      

Anahtar kelimeler : Sulama, Yağmurlama Sulama Yöntemi, Bitki Su Tüketim Modeli, Penmann- Monteith Yöntemi, Sprinkler