Yüksek Lisans Tezi Görüntüleme

Öğrenci: Yılmaz DEMİR
Danışman: Prof. Dr. M. Burhan SADIKLAR
Anabilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği
Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
Tez Adı: ISTALA VE KÖSTERE MADENLERİNİN (TORUL-GÜMÜŞHANE) MİNERALOJİK VE DOKUSAL ÖZELLİKLERİ
Tezin Türü: Yüksek Lisans
Kabul Tarihi: 22/6/2005
Sayfa Sayısı: 110
Tez No: 1589
Özet:

      

Çalışma konusu olan Istala Madeni, Alt Asit Seri içinde dasitik tüf, aglomera ve kireçtaşı merceklerinin yoğun olarak görüldüğü alt seviyelerde bulunmaktadır. Madende, masif tip bakır-kurşun-çinko yataklarında bulunması muhtemel olan sfalerit, kalkopirit, fahlerz, galen, pirit, bornit, kovelin, kalkozin, idahit, dijenit, fraybergit, malahit, azurit, kalkantit, kuvars ve barit mineralleri bulunmaktadır. Masif, breşik ve saçınımlı yapıdaki cevherden oluşan madende, mineral boyutları oldukça küçük olup, ornatım ve kataklastik dokuları yaygın olarak görülmektedir. Mineral oluşumu 100-290 oC aralığında gerçekleşmiş olup, bu özelliği ile orta-düşük sıcaklıklı bir maden yatağıdır.

      

Yöredeki kayaçlar çok fazla ayrışmaya uğramış olup serizitleşme, silisleşme, karbonatlaşma ve kloritleşme görülen alterasyon türleridir. Bölgedeki tüm kayaç birimleri tektonik faaliyetlerden etkilenmiş, buna bağlı olarak uyumsuzluklar, faylar ve kırık sistemleri gelişmiştir. Bu kırık sistemleri yörede görülen çok sayıda cevher damarının yerleşimini yapısal olarak kontrol etmektedir.

      

Anahtar Kelimeler : Gümüşhane, Masif Sülfit Yatakları, Istala Madeni, Köstere Madeni, Mineralojik ve Dokusal Özellikler, Cevher Mikroskobisi.