Yüksek Lisans Tezi Görüntüleme

Öğrenci: Erol ÖZER
Danışman: Doç.Dr. Selahattin PELİN
Anabilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği
Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
Tez Adı: BAYBURT (GÜMÜŞHANE) YÖRESİNİN JEOLOJİSİ VE MİKROFASİYES İNCELEMESİ
Tezin Türü: Yüksek Lisans
Kabul Tarihi: 1/1/1980
Sayfa Sayısı: 107
Tez No: 29
Özet:

      

      

      

      

Formasyon adı, Tokat-Zile yöresinde çalışan F. TARHAN (1976)’dan alınmıştır. Tabanı oluşturan birim, Liyas- Alt Dogger yaşlı Hacıören tarafından uyumsuz olarak üstlenir. Genellikle serisit-klorit- kuvars şistler, kalsit-muskovit-kuvars şistler, kuvars- muskovit-biyotit şistler, kuvars-kalkşistler, mermer ve kuvarsitlerden oluşan birim WİNKLER (1965)’ in sınıflandırmasında Barrow tipi fasiyes serisi içerisinde, yeşilşist fasiyesinde yeralırlar. Formasyona deneştirme yoluyla Permokarbonifer öncesi yaşı verilmiştir.

      

Hacıören Formasyonu (Liyas- Alt Dogger)

      

      

      

Formasyon, alttan Hacıören Formasyonu, üstten Üst Tithoniyen –Alt Kretase yaşlı Ahsünk Formasyonu tarafından uyumlu olarak sınırlandırılmıştır. Birim, Dogger yaşlı kumlu kireçtaşları üyesi ve Malm yaşlı masif kireçtaşları üyesi olmak üzere iki üyeye ayrılarak incelenmiş ve haritaya geçirilmiştir. Kumlu kireçtaşları üyesi, olasılıkla çok sığ bir gelgit arası veya gelgit üstü ortamında gelişmiştir. Masif kireçtaşları üyesi ise çok sığ bir gelgit ortamında gelişmiştir. Yer yer dolomitleşme ve dedolomitleşme gözlenir. Enerji düzeyi genellikle yüksek olup, bazen dşük enerjili seviyelere geçiş gözlenir.

      

Ahsünk Formasyonu (Üst Tithoniyen-Alt Kretase)

      

      

Ahsünk formasyonu üzerine uyumlu olarak gelir. Üst sınırı inceleme alanında gözlenmez. Başlıca, küçük disharmonik kıvrımcıklar içeren kireçtaşlarından oluşan birimin içerdiği Tintinid’ler, Radiolarya’lar ve mikritik çimento, formasyonun derin deniz ortamında geliştiğini gösterir.

      

Tekçam Tepe formasyonu (İbreziyen –Lütesiyen)

      

Bölgenin en genç oluşukları Kuvaterner yaşlı travertenler, taraçalar, alüvyonlar ve toprak örtüleridir.

      

Bölgeyi etkileyen ilk hareketlerin permokarbonifer öncesi yaşlı oldukları düşünülürse, metamorfizmanın Permokarbonifer öncesi hareketlere bağlı olarak geliştiği söylenebilir.

      

Yörede en önemli kıvrımlanma safhaları Alpin dağ oluşumuna bağlı hareketlerdir. Bunun sonucunda inceleme alanında değişik aşınmalar, kıvrımlanmalar ve faylanmalar gelişmiştir. Birimleri etkileyen kuvvetler yaklaşık kuzey- kuzeybatı güney – güneydoğu doğrultuludur.

      

Triyas’da kara halinde bulunan bölge ilk defa Liyas’da sığ bir denizle kaplanmış ve tortulaşma Alt Kretase sonuna kadar kesintisiz sürmüştür. Bölgede Üst Kretase yaşlı kayaçların bulunmayışına karşın, olasılıkla Alt- Üst Kretase arasındaki bir fazla ilk hafif kıvrımlanmalar ve faylanmalar oluşmuştur. Bölge de Üst Kretase ve Paleosen yaşlı birimlerin gözlenmeyişi Paleosen sonundaki faza bağlanabilir. Böylece, bölgede etkin bir aşınma dönemi başlamış, şiddetli kıvrımlanmalar ile faylar gelişmiştir. Bölge bugünkü tektonik yapısını olasılıkla Eosen sonundaki fazla kazanmıştır.

      

Yörede ekonomik olabilecek Liyas yaşlı Kömür mercekleri bulunmaktadır. Yapıtaşı olarak kullanılan Eosen yaşlı sarı renkli kumtaşları, travertenler ve travertenlere bağlı olarak gelişmiş maden suları yörede ekonomik olarak işletilmektedir. Ayrıca, masif kireçtaşlarının tabanında M.T.A Enstitüsü fosfat araştırmaları yapmıştır.