Yüksek Lisans Tezi Görüntüleme

Öğrenci: Fatma HOŞ ÇEBİ
Danışman: Doç. Dr. Sadettin KOKMAZ
Anabilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği
Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
Tez Adı: KELKİT-ŞİRAN (GÜMÜŞHANE) VE YUSUFELİ (ARTVİN) YÖRELERİ JURA
Tezin Türü: Yüksek Lisans
Kabul Tarihi: 1/4/1998
Sayfa Sayısı: 85
Tez No: 922
Özet:

      

XRF analiz sonuçlarına göre Norşun Bölgesi’ndeki kömürlerde Pb elementi, Alansa Bölgesi’ndeki kömürlerde ise Zn elementi oldukça yüksek değerler vermiştir. Bu, galerilere yakın bir yerde Pb ve Zn cevherleşmesi olabileceğini göstermektedir.

      

Norşun Bölgesinde Ce ve Sb elementlerinin yüksek değerler verdiği gözlenmiştir. Yusufeli Bölgesinde Sr elementi yüksek değerler gösterirken Zn elementinin diğer kömür galerilerine oranla düşük değerler verdiği tespit edilmiştir.

      

Çalışma alanlarındaki tüm kömür galerilerinde V ve Sc dünya kömürlerine göre yüksek miktarlarda ölçülmüţtürler.

      

ICP-AES analiz yöntemleri ile elde edilen B elementi konsantrasyon değerlerine göre, Gödül (Kelkit) ve Norşun (Şiran) ve Kömürlü (Yusufeli) Bölgeleri’ndeki kömürlerin zaman zaman denizle irtibatlı kıyı fasiyeslerinde, Alansa (Kelkit) Bölgesi’ndeki kömürlerin ise tuzlu su ortamında çökeldiği sonucuna varılmıştır.

      

Yapılan istatistiksel çalışmada elementlerin birbirine göre değişiminin tüm kömür galerileri için değişken olduğu saptanmıştır. Genel olarak Karanlıkdere ve Gürüzdağı2 kömür galerilerinde Zn-Co, Ni-Co, Cu-Co, S-Co, Sb-Pb, U-Pb, Pb-Ce, Sr-As, Cr-As, Th-Ni, Pb-Ni elementlerinin pozitif korelasyon, Norşun kömür galerisinde ise negatif korelasyon gösterdikleri tespit edilmiştir.

      

Yine analiz sonuçlarından elde edilen verilerden yararlanarak (Cu+Ni+Cr+U)/ Th oranı hesaplanmış ve bu oranın büyük olduğu Hamurkesen Formasyonunun üst kesiminde yer alan Kömürlü (Artvin) örnek galerisindeki kömürlerin, Gödül, Norşun ve Alansa kömür galerilerindeki kömürlerden kısa bir zaman sonra oluştuğu sonucuna varılmıştır.