Yüksek Lisans Tezi Görüntüleme

Öğrenci: Hatice KADAYIFÇI
Danışman: Yrd. Doç. Dr. Hasan KOLAYLI
Anabilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği
Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
Tez Adı: Karadağ (Narman-Erzurum) ve Parmakdere (Sarıkamış-Kars) Ultramafik- Mafik Masiflerinin Mineralojik, Petrografik ve Petrokimyasal Açıdan İncelenmesi
Tezin Türü: Yüksek Lisans
Kabul Tarihi: 25/7/2008
Sayfa Sayısı: 139
Tez No: t1944
Özet:

      

Masiflere ait kayaçlar Erken Kretase sonu-Geç Kretase öncesi yaşlıdır. Örtü kayaçları Üst Kretase yaşlı olup, masife ait kırıntılar içerir.

      

Peridotitler içindeki aksesuar kromitler alpin ve abisal peridotit karakterlidir. Kromititlerdeki kromitler ise podiform kromitit karakterlidir.

      

Masifler başlangıçta normal bir okyanus kabuğuna ait manto kalıntı malzemesi olup, hala abisal peridotit izini taşırlar. Daha sonra farklı bir jeotektonik ortama itilerek bugünkü mineralojik ve petrokimyasal özelliklerini kazanmışlardır. Kromitit oluşumlarına neden olan ve peridotit mineral ve petrokimyasal bileşimi değiştiren boninitik magmaların yalnızca yitim zonlarına ait bir olgu olduğu düşünülürse, birbirlerine yakın olan bu masiflerin yitimden etkilenmiş oldukları ve yitim zonunda geliştikleri belirlenmiştir. Ancak yitimin kuzeyden güneye mi yoksa güneyden kuzeye mi olduğu konusunda henüz bir veri elde edinilememiş olmakla birlikte, bu çalışmanın daha sonra yitimin yönü üzerinde yapılabilecek çalışmalara ışık tutabileceği düşünülmektedir.