Yüksek Lisans Tezi Görüntüleme

Öğrenci: Zehra Hatun USTURBELLİ
Danışman: Yrd. Doç. Dr. Şener CERYAN
Anabilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği
Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
Tez Adı: KTÜ (Trabzon) Merkez Kampüsünde Çevre Düzenlemesi İçin Kullanılan Duvar Yapı Taşlarının Mühendislik Zamanda Ayrışması ve Ayrışa Durumunun Belirlenmesi
Tezin Türü: Yüksek Lisans
Kabul Tarihi: 11/8/2008
Sayfa Sayısı: 88
Tez No: t1965
Özet:

      

Potansiyel Duraylılık indeksini bulmak için uygulanan Kaya Mühendislik Sistemi’ne göre duraylılığı en fazla etkileyen faktörler sırasıyla, yıllık ortalama yağış ve sıcaklık değerleri, donma ve çözülmeyi oluşturacak iklimsel koşulların varlığı, hidrolojik koşullar ve nemlilik ile kimyasal bileşim; en az etkileyen faktörler, yapı malzemesinin dayanım ve deformasyon özellikleridir. Yapı taşlarının mühendislik zamandaki performans değişimi ile en fazla etkileşim halinde parametreler; ayrışma durumu ve kimyasal bileşimdir.

      

Bu çalışmadan elde edilen bulgulara göre; Statik ve Dinamik Kaya Duraylılık göstergeleri yapı taşlarının ayrışmaya, bozunmaya karşı dayanımı ifade etmekte ancak özellikle bu göstergelere göre yapıtaşlarının tanımlanması ve sınıflandırılmasının güvenilirliğini test edebilmek için çok fazla sayıda uygulamaya ihtiyaç vardır. Yapıtaşlarının mühendislik zamandaki ayrışabilirliğinin tahmininde RES’in (kaya mühendislik sistem) kullanılmasında istenilen faydaların ele edilebilmesi için parametrelerin iyi seçilmesi ve duraylılık sınıflandırmasının diğer uygulamalarla birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca Potansiyel Duraylılık İndeksi değerlerine göre yapıtaşlarının tanımlanması ve sınıflaması, farklı kayaçlarda yapılacak uygulamalardan elde edilen sonuçlara göre yeniden düzenlenmelidir.