Doktora Tezi Görüntüleme

Öğrenci: Sezgin AYAN
Danışman: Prof. Dr. Zeki YAHYAOĞLU
Anabilim Dalı: Orman Mühendisliği
Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
Tez Adı: TÜPLÜ DOĞU LADİNİ(PİCEA ORİENTALİS (L.) LİNK.) FİDANLARININ YETİŞTİRME ORTAMLARI ÖZELLİKLERİNİN TESPİTİ VE ÜRETİM TEKNİĞİNİN BELİRLENMESİ
Tezin Türü: Doktora
Kabul Tarihi: 18/8/1999
Sayfa Sayısı: 158
Tez No: dT238
Özet:

      

Araştırmada kullanılan işlemler; 40 farklı yetiştirme ortamı, iki serada bekletme süresi ve iki ekim zamanıdır. Yörede kolay sağlanan Barma turbası ve çay kompostu temel tüp dolgu maddesi olarak kullanılmıştır. Buna çeşitli materyaller (çay kompostu, perlit, dere kumu, gübre kompostu, un kepeği, odun talaşı) hacim olarak değişik oranlarda karıştırılarak, 39 değişik malzeme oluşturulmuştur. Kontrol olarak Vapo (Fin Turbası) turbası kullanılmıştır.

      

1) Değişik tüp dolgu malzemesi, ekim zamanları ve serada bekletme sürelerine göre; 1+0 ve 2+0 yaşlı fidanların boyu, kök boğazı çapı, yaşama yüzdesi ve fidan ağırlıkları ölçülmüş ve bu verilerden faydalanılarak kök yüzdesi, gürbüzlük indisi, katlılık ve kalite indeksi hesaplanmıştır. Of Orman Fidanlığı koşularında en iyi boy, kök boğazı çapı gelişimi ile fidan yüzdesi ve kompaktlık sağlayan ortamlar aşağıda belirtilmiştir.

      

% 60 B. turbası + % 20 çay kompostu + % 20 dere kumu,

      

% 50 B. turbası + % 20 çay kompostu + % 30 perlit,

      

% 60 B. turbası + % 20 gübre kompostu + % 20 perlit,

      

% 60 B. turbası + % 20 çay kompostu + % 20 odun talaşı,

      

% 100 Vapo turbası

      

2) Dikim alanlarında geleneksel olarak, 2+3, 3+2, 4+0 ve 5+0 yaşlı Ladin fidanları dikilmektedir. Bu araştırma, Enso-Pot üretim sistemiyle, yukarıda belirtilen ortamlarda, fidanların 2+0 yaşında dikime uygun boyuta ulaştıklarını göstermiştir.

      

Anahtar kelimeler: Yetiştirme ortamı, Turba, Tüplü Doğu Ladini fidanı, Enso-Pot Üretim Sistemi