Doktora Tezi Görüntüleme

Öğrenci: Şağdan BAŞKAYA
Danışman: Doç.Dr. Mahmut EROĞLU
Anabilim Dalı: Orman Mühendisliği
Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
Tez Adı: ÇENGEL BOYNUZLU DAĞ KEÇİSİ [Rupicapra rupicapra (L.)]'NİN DOĞU KARADENİZ DAĞLARI'NDAKİ YAYILIŞI, GUP BÜYÜKLÜKLERİ VE HABİTAT KULLANIMI
Tezin Türü: Doktora
Kabul Tarihi: 1/5/2000
Sayfa Sayısı: 133
Tez No: dT260
Özet:

      

Doğu Karadeniz Dağlarını temsil eden 13 dağın yanısıra, bu dağların bir uzantısı gibi doğuya doğru uzanan Karçal Dağları da araştırma alanına dahil edilmiştir. Arazi gözlemleri genelde dağların doruklarına yakın yerlerde 2–9 günlük çadırlı kamplar kurularak gerçekleştirilmiştir. Her kamp süresince, hava şartlarına bağlı olarak izdüşümü 3-5 bin ha arasında değişen alanlar yaya olarak gezilmiştir. Hayvanların doğrudan gözlenmesinin yanısıra çeşitli iz ve belirtilerden de yararlanılmıştır. Gözlemler sırasında, aynı yönde otlayan ve aralarındaki uzaklık en fazla 100 m olan hayvanların oluşturduğu her bir sosyal ünite bir grup olarak değerlendirilmiştir.

      

Arazide alınan kesitlerin değerlendirilmesi sonucunda orman, subalpin, alpin çayırlıklar ve alpin kayalıklar olmak üzere dört farklı habitat tipi belirlenmiştir. Çengel boynuzlu dağ keçisinin bu habitatları kullanımı yıl içindeki ekolojik ve biyolojik özelliklerine göre dört ayrı sezonda incelenmiştir. Araştırma sonucunda çengel boynuzlu dağ keçisinin Doğu Karadeniz Dağları'nda kuzeyde Trabzon / Sürmene'den, güneyde Bayburt / Arpalı'ya uzanan bir doğrultunun doğusundaki 2000 m'nin üzerindeki alanlarda bulunduğu tespit edilmiştir. Toplam 129 grup hayvan gözlenmiş ve bunların % 58'lik bir oranla en fazla alpin çayırlıkları tercih ettikleri ve bunu sırasıyla, % 25 ile alpin kayalıklar, % 14 ile subalpin ve % 3 ile ormanların izlediği görülmüştür.

      

Çengel boynuzlu dağ keçisinin varlığının tespit edildiği dağlardaki grup büyüklüklerinin 1-28 arasında değiştiği ve sekiz ve daha fazla bireye sahip büyük grupların Kaçkar Dağı, Altıparmak Dağı, Verçenik Dağı ve Çapans Dağlarında, sadece 1, 2, ve 3 bireye sahip küçük grupların ise Soğanlı Dağları, Haldizan Dağları, Başkaya Dağı ve Kurt Dağında bulunduğu tespit edilmiştir.