Doktora Tezi Görüntüleme

Öğrenci: Oğuz KURDOĞLU
Danışman: Prof.Dr. Cantürk GÜMÜŞ
Anabilim Dalı: Orman Mühendisliği
Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
Tez Adı: KAÇKAR DAĞLARI MİLLİ PARKI VE YAKIN ÇEVRESİNİN DOĞAL KAYNAK YÖNETİMİ AÇISINDAN İNCELENMESİ
Tezin Türü: Doktora
Kabul Tarihi: 27/9/2002
Sayfa Sayısı: XVI+294
Tez No: dT354
Özet:

      

Kaçkar Dağları Milli Parkı içerdiği kaynak değerleri açısından sadece ulusal değil uluslararası düzeyde önemli olan alandır. Bu çalışma ile çok değerli doğal ve kültürel kaynak değerlerine sahip olan alanın planlanmasına yönelik her türlü kaynak ve tehdit unsurlarını belirlemek, tüm doğal ve kültürel kaynakların sürdürülebilir kullanımını güvenceye alacak yönetim önerisi oluşturmak amaçlanmıştır.

      

Araştırma sonucunda; manzara seyir yerlerinin belirlenmesinde, içinde tarihi ve kültürel objelerin olduğu, ormanlık alanlar ile dere ve şelale gibi objelerin bulunduğu yerler en iyi manzara puanını almıştır.

      

Yerel halk ile yapılan anket sonuçlarına göre tercihlerde, alanın kalkınmasında hayvancılık ve turizm; milli parkın yönetiminde halkın katılımı öne çıkmıştır. Yine bu anket sonuçlarına göre; sırasıyla hidroelektrik santral yapımı, avcılık, orman azalması ve evsel atık sorunu en önemli çevresel tehditler olarak değerlendirilmiştir.

      

Araştırma sonucuna göre alan yüksek biyolojik çeşitlilik ortaya koymaktadır. Buna göre, alanda 30 memeli, 136 kuş, ve 116 endemik bitki türünün varlığı saptanmıştır.

      

Çalışmada geleneksel yayla yaşamı ve hayvancılık da irdelenmiş, ancak hayvancılığın hızla azaldığı, yerini tatil ağırlıklı bir yaylacılık anlayışına bıraktığı gözlenmiştir.

      

Çalışma alanında son derece yüksek rekreasyonel potansiyel olduğu anlaşılmış ve buna göre çeşitli aktivitelere uygun 27 parkur belirlenmiştir. Bu çalışma sırasında aktiviteler irdelenmiş, her yerleşim birimi için turistik çekicilikler tablosu hazırlanmıştır. Bu sonuçlar alanda mevcut doğal ve insan kaynaklı tehdit ögeleri ile değerlendirilerek alanın yönetilmesine ait öneriler ortaya konmuştur.

      

Anahtar Kelimeler: Milli Park, Kaçkar Dağları, Doğal Kaynak Yönetimi, Ekoturizm